A kompozíció

2014. 08. 05. | Szalay Krisztián

Minden jól sikerült képen találunk szabályszerűségeket. Ezek a szabályok alkotják a közös nevezőjét a képalkotásnak, vagy közismertebb nevén a kompozíciónak.

A kompozíció létrehozása, azaz a komponálás a fotográfia művészeti oldala. Ez az, amivel kommunikálunk, és amivel esztétikát hozunk létre.

A kompozíció latin eredetű szó, a compono (összeállít) igéből származik. A fotográfiában pedig a kép szerkezetére, annak felépítésére, a képi elemek elrendezésére utal. Amikor komponálunk, akkor állítjuk össze a képet, akkor tervezzük meg, hogy mi kerüljön rá, és mi az, ami ne látszódjon. Akkor választunk nézőpontot is, és ezzel hozunk létre teret a képi elemek számára. Ez az, ami a kép tényleges elkészítése előtt zajlik.

A fenti meghatározásból jól látszik, hogy a komponálás azt jelenti, hogy tudatosan szerkesztjük meg a képet, nem a véletlenre bízzuk, hogy milyen lesz az eredmény. A komponálás jelenti a tudatos fényképezést. A komponálás mellőzése, vagy a komponálásról való nem tudás eredményezi a sok silány, jellegtelen, semmitmondó fényképet. A harmóniát, az esztétikát, a jó érzést a kompozíció szabályai adják.

Ezek a szabályok nem előírások, nem követelmények. Minden szabály figyelmen kívül hagyható, ha az alkotó úgy dönt. Ez a szabadság a művészet bármely területére igaz. A komponálási technikák inkább egyfajta útmutatást adnak a sikeres kép elkészítéséhez. Mivel minden kép más és más, így nem lesznek sablonosak alkotásaink annak ellenére sem, hogy alkalmazzuk ezeket a technikákat. A kompozíciós szabályszerűségek a természet arányosságaiból, harmóniájából származnak, melyekhez hozzájárulnak a geometria szabályai is.

Tehát a tudatos képalkotás az elsődleges tényező a fényképezésnél. Képzeletben előre megalkotni, majd létrehozni egy látványt sokkal fontosabb bármi másnál. Fotózhatunk sokféle készülékkel, azonban a közös nevező minden esetben a képalkotás. Amint alkalmazod a képalkotás szabályait, a fényképeid ezt tükrözni fogják. Egyre jobb és jobb képeket fogsz készíteni azáltal, hogy tudod, mit és hogyan fényképezz. Ez az a tudásanyag, amivel mindenkinek rendelkeznie kell, aki képeket készít.

A tudatosan készített képeknek általában több a mondanivalójuk, és ezt magasabb esztétikai szinten jelenítik meg. Ez a sikeres fénykép titka. Minél sikeresebben készül el egy fénykép, annál nagyobb örömét leli benne az alkotója, és azok is, akik szemlélői ennek a képnek. Egy szép fotó inspirál másokat is az alkotásra. Ez pedig elkerülhetetlenül egy folyamatot eredményez, ami fokozatosan fejleszti az emberek esztétikai érzékét. Ne feledjük, hogy a fotográfia művészet, és sokkal többet jelent a technikai értelemben vett fotózásnál. A művészet és a művész adja azt a pluszt, ami élettel telíti meg a fényképet.

Sok kompozíciós szabály és technika létezik. Ezeket mind megtanulni és alkalmazni nem lenne könnyű feladat, és talán szükség sem lenne rá. Vannak olyan főbb szabályok, amik nagy mértékben meghatározzák az összhangot, és látványossá teszik a képet. Nevezhetjük ezeket a kompozíció pilléreinek is, melyek kulcsfontosságú adatok a képalkotásban.

Ezeket a szabályokat rendszereztem, és elérhetővé tettem a 101 Fotótipp sorozatban. Mindent megtalálsz benne, amire szükséged van a szép és szabályos kép elkészítéséhez.

Szalay Krisztián
Szeretek fényképezni, jó érzéssel tölt el megérteni a fotózás jelenségeit és összefüggéseit. Máshogy nézek egy képre, ha tudom, hogyan jött létre, mire volt szükség az elkészültéhez. Szeretném mindezt megosztani azokkal, akiknek értéket jelent a fotográfia.

Ráadás nap
február 23-án!

A február 9-én megrendezett képzést még ebben a hónapban megismétlem.

Mozgás megfagyasztása, háttér elmosása, (majdnem) végtelen élesség elérése, fénycsíkok rajzolása, a túlzott képzaj elkerülése, állvány és szűrők használata. Ezek lesznek a tréning főbb témái. Gyere bátran, mindössze 4 órát vesz igénybe!

Elolvasom a részleteket

Legfrissebb bejegyzések

Vignettálás

Fényképet effektezni akkor érdemes, ha az valódi értéket kölcsönöz a képnek. Vignettálással látványos eredményt érhetünk el, ha mértékkel alkalmazzuk. Annak ellenére, hogy a vignettálás az objektívek esetében nemkívánatos jelenség, az utómunka szoftverek egyik legkedveltebb eszköze.

Olvass tovább

Svenkelés

A mozgás érzékeltetése a legerőteljesebb fotográfiai kifejező eszköz. Amikor képes vagy dinamizmust, erőt, sebességet megjeleníteni a képen, akkor igazán hatásos felvételt készítettél. A svenkelés erre az egyik legjobb technika.

Olvass tovább

A harmónia megteremtése

Harmónia nélkül nem jöhet létre tetszetős alkotás. Hiánya önmagában megakadályozza a kompozíció egységét. Minden valamirevaló fényképen felfedezhetünk összhangot, ami a számos képi elemből összefüggő egészet alkot. Hogyan nyilvánul meg mindez a gyakorlatban?

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Ha nem elég jók a képeid

Mit tehetsz, ha úgy találod, hogy nem elég jók a képeid, illetve nem teljesen olyanok, mint amilyennek látni szeretnéd őket? Mit tehetsz azért, hogy közelebb kerülj a megálmodott eredményhez? Egyáltalán mi jelenti a problémát, amin változtatni szeretnél?

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Számlázás és adózás
Adatkezelési tájékoztató