Bevezetés a fotográfia világába
Fényképezési alapismeretek egyszerűen és érthetően

A tudás nem egy olyan dolog, aminek valamiféle szaktekintély az őrzője. A képesség mindenkiben ott van. Ráadásul nincs is olyan mélyen mint azt elsőre gondolnánk. Még csak titok sincs az egészben.

A Bevezetés a fotográfia világába hamradik kiadásánál járunk. Nem véletlen, hiszen nem csak egy könyv a többi fotós könyv közül. Nagyon sok munkám van abban, hogy a fotográfiát képező adatokat rendszerezzem és úgy írjam le, hogy az könnyen emészthető legyen bárki számára. Sajnos a szakkönyvek többsége egy kezdő számára érthetetlen, így nem csoda, hogy sokaknál halomban porosodnak a polcon, olvasatlanul. Úgy gondolom, hogy olyan irodalomra van szükség, ami egyszerű és érthető. Az a jó könyv, ami megszeretteti a fényképezést és amit öröm olvasni. Nagyon bízom benne, hogy beteljesíti küldetését. Ez a kétkötetes mű sok olyan információt is tartalmaz, amiről többnyire nem szólnak a könyvek.

A fotográfia lehet egyszerű

A fotográfia világa megismerhető, és a fényképezés bárki számára könnyen megtanulható. Bár úgy tűnhet, hogy a művészet e területe igazán csak a különleges érzékkel rendelkezők számára teremtetett, azonban ez nem igaz. Minden azon múlik, hogy mennyire érthető számodra mindaz, ami a fotográfia alapját képezi. Ez a könyv a megértést szolgálja. Azért írtam meg ezt a könyvet, hogy érthetővé tegyem azt, ami látszólag érthetetlen.

Mire ad megoldást a könyv?

A könyv elsődleges küldetése, hogy a túlmisztifikált fotózást érthetővé, könnyen alkalmazhatóvá tegye. Ezt pedig úgy lehet elérni, ha lépésről lépésre megértjük a fényképezés alapjait. Ez lerántja a titokzatosságot a témáról. Szó lesz a fényképezés hátteréről, az eszközeiről, és a “fotós szem” kialakításáról is. Ugyanis ez egy olyan folyamat, amit az egyén saját maga hajt végre. Tehát alapvető fényképészeti ismeretekkel gazdagítja az olvasót ez a könyv.

Miben különbözik a többitől?

Ez a könyv érthető. Mentes a hatásvadász kifejezésektől, és mentes mindenféle szakmai felsőbbrendűségtől is. A szakkifejezések érthetően vannak elmagyarázva, így aki ezt elolvassa, annak nem lesz idegen a fotográfia nyelvezete.

Nem sok olyan fotós könyvvel találkoztam, amit egy abszolút laikusnak bátran ajánlottam volna. Nagyon sok könyvet átnéztem, és úgy találtam, hogy a könyvek többsége mindent el akar mondani egy kötetben, ezáltal túl sok információt zúdít az olvasóra. Ez veszi el leggyakrabban a kedvét az érdeklődőknek. Többek között ezért is akartam egy olyan könyvet, amit bátran kézbe vehet bárki.

A nyelvezetében is különbözik a többi fotós könyvtől. Úgy írtam meg, mintha szembtől szemben beszélgetnénk az olvasóval. Emberközeli, nem pedig egy kimért, konzervatív, unalmas, technikai útmutató. Megtűzdeltem érdekes témákkal, a valós életből merített példákkal és történetekkel. Több helyen a száraz technikai adatokat is rövidebb esszék tarkítják, ami élvezetessé és érthetővé teszik az anyagot.

Felhívom figyelmed, hogy ez a könyv nem egy színes fotóalbum, aminek az a feladata, hogy gyönyörködjünk a képekben. Ez egy szakkönyv! Szakmai ismeretanyaggal, táblázatokkal, képletekkel, illusztrációkkal, szemléltető ábrákkal. Érthetően.

Kinek szól leginkább?

Ahogyan a cím is utal rá, a könyv bevezető információkat tartalmaz. Teljesen az alapokra épít, és nem tesz szükségessé bármiféle jártasságot illetve előképzettséget. Elsősorban a fotózás iránt érdeklődőknek szól, akik szeretnék egyszerűen és érthetően átlátni és megérteni, hogy mi is a fényképezés. Profitálhat belőle az is, aki már jobban elmélyült a fotózásban, de úgy érzi, nem ártana a meglévő tudást biztos alapokra helyezni.

A könyv megvásárlásától óva intem azokat, akik meggyőződtek afelől, hogy nekik már nem lehet újat mondani, és azok se vegyék meg, akik a könyv árát a mérete és a lapok száma alapján mérik. Semmiképp sem szeretnék nekik csalódást okozni.

Számomra azok a szakkönyvek értékesek, amelyek valóban a tanítás szándékával készültek. Az ilyen könyv számomra sokkal többet ér a piaci értékénél. Ahogyan nekem ez az elvárásom egy igazán jó szakirodalommal szemben, úgy én is ennek szellemében írtam le gondolataimat és a fényképezéshez szükséges technikai információkat. Büszkeséggel tölt el, amikor olvasóim ezt vissza is igazolják és beszámolnak sikereikről.

Miért számít időtlennek?

A fotográfia technológiája rohamosan fejlődik, azonban a fényképezés még mindig azon az alapokon nyugszik mint kezdetekben. Nem tartom jó ötletnek, ha csak a digitális világot szemléljük, mert pont a lényeget nem fogjuk megérteni. Ezért nem sarkítottam a könyvet egyik vagy másik technológiára, hanem az alapokra koncentráltam. Aki ismeri ezeket az alapokat, annak teljesen mindegy, hogy milyen eszköz van a kezében, tudni fogja használni. Így válik időtlenné, mondhatni örök érvényűvé a könyv.

Könyv és Önképző tanfolyam

A könyvvel együtt megjelenik az Önképző tanfolyam is egy önálló kötetben, ami teljes mértékben a Bevezetés a fotográfia világába című könyv anyagára épül. Korábban ezt online tanfolyam formájában szolgáltattam. Azóta ezt teljesen átdolgoztam, és a korábbi 20 leckés online tanfolyamból egy vaskos önképző tananyag lett. Rengeteg egymásra épülő elméleti és gyakorlati feladattal. A könyv és a tanfolyami kötet a legjobb megoldás arra, hogy megtanulj fotózni, és egyben egy jó alapot is ad annak, aki fotográfiai tanfolyam elvégzését fontolgatja.

Mennyibe kerül?

A megújult Bevezetés a fotográfia világába című könyv és az Önképző tanfolyam együttes ára teljes áron 25.200 Ft.

Belföldre történő megrendelés esetén a szállítás költségét átvállalom.

A könyvek adatai:
ISBN 978-963-08-5826-7
Terjedelem: 364 + 128 oldal
Mindkét könyv B5 méretű, kartonált, ragasztókötött.

Ha írsz nekem egy emailt, nagyon szívesen elküldöm a tartalomjegyzéket.

Hogyan lehet hozzájutni?

A legegyszerűbb módja, hogy rákattintasz az alábbi gombra, majd véglegesíted a megrendelést, követve a honlap instrukcióit.

A könyvnek készítettem egy külön honlapot, ahol még részletesebb tájékoztatást kaphatsz a könyvről, valamint az egyes fejezetekről. Azon az oldalon szintén le tudod adni rendelésed.

Tovább a könyvhöz

Egy gondolat...

Úgy gondolom, hogy mindenkinek felelőssége segíteni másokat saját tudásán keresztül. Így lehetséges a fejlődés, és így van önbecsülés is. Nekem az a célom, hogy egyre több olyan ember legyen, aki tud fényképezni, és a fényképezés valóban élményt jelentsen a számára. Ezt adja ez a két kötet.